boodschappen-doen
samen-thee-drinken

Alles voor geld

Sinds mijn zestiende werk ik al in de zorg. Mijn allereerste baantje was weekendhulp in het bejaardentehuis. Een mooie tijd. Ik werkte op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot ongeveer 21.00 uur. En dat waren de uren met onregelmatigheidstoeslag en de perfecte tijden voor een “puber”. Ik kon daarna nog uitgaan en vooral ook uitslapen!
In de jaren daarna heb ik rond gezworven, van de in-service opleiding in het ziekenhuis tot de thuiszorg. Jaren waarin ik heel veel geleerd en meegemaakt heb.

In 2007 kwam ik voor het eerst, via een toenmalige collega, de term ZZP-er tegen. Zij vertelde hoe je als zelfstandige de vrijheid, de zelfstandigheid en ook de zorg vóór de zorgvrager weer kreeg. Precies zoals ik de zorg voor ogen had. Niet dat geneuzel, die oeverloze overleggen en de bergen papierwerk.

Ik wilde weer zorgen! De zorgvrager – de mens die zorg nodig heeft – voorop zetten. Die stap was dus heel snel gezet. In 2008 ben ik gestart als zelfstandige en was ik werkzaam voor een bemiddelingsbureau. Via hen kreeg ik cliënten toegewezen en zorgde met een team collega’s samen voor het reilen en zeilen. Heerlijk!

Al snel kwamen de, voor mij toentertijd, ongebruikelijke verzoeken. “Wat is ongebruikelijk?” hoor ik je denken. Maar wat niet kon in de thuiszorg of de verpleegtehuizen, kon allemaal wel bij de cliënten met een PGB.

Of ik meneer wilde begeleiden bij een ziekenhuis bezoek?

Of ik mee wilde met vakantie?

Of ik de kerstboom wilde optuigen en aftuigen natuurlijk?

Of ik mevrouw wilde begeleiden naar haar werk? En ga zo maar door…

Allemaal zaken waar ik maar al te graag Ja op zeg. Fijn vind ik het om ook deze kant van de zorg op mij te nemen. Want ja, in mijn optiek, horen juist deze zaken ook bij de zorg voor…

Nagels lakken, haren föhnen/krullen, opmaken, wasje doen, hondje uitlaten en boodschapjes doen enzovoort. Niet alleen de specifiek persoonlijke zorg. Maar juist in de thuiszorg hoort de zorg voor de cliënt en zijn of haar omgeving erbij!

Maar om terug te komen op de titel…

Mijn ouders en schoonouders helpen heel veel met onze kinderen. En dan wordt er vaak gevraagd: Wat ga je doen vandaag? Ja, en soms zijn het dan die “ongebruikelijke verzoeken” die gedaan worden. En op een dag dat ik de kerstboom zou gaan optuigen voor een cliënt, kijkt mijn schoonvader mij met verwondering aan en roept: “Jij doet ook alles voor geld!”

Ja, dat doe ik in zekere zin wel! Zolang het goed voelt om te doen, zal ik dat zeker blijven doen.